Blog

Wat zijn de belangrijke ontwikkelingen en thema’s op het gebied van organisaties, mensen en structuren? Headson houdt je op de hoogte via blogs en nieuws.

  • Categoriën

Van kopzorgen tot kansen – zakelijk inzicht en een ideële drijfveer

Machiel van Dooren over hoe hij en zijn compagnons, door middel van ondernemerschap de wereld een beetje beter maken en alle uitdagingen die daarbij komen kijken.

Wat wil je wél?

In onze gesprekken met ondernemers komt het woord ‘niet’ vaak terug. Ze weten heel goed wat ze niet willen. Beter is te focussen op wat je wel wilt. Lees hier waarom.

Van kopzorgen tot kansen – “Mijn bedrijf moet een geoliede machine worden.”

Internetondernemer Ivo Willemsen over zijn groeiproces als ondernemer en hoe hij ervoor zorgt dat hij het team moeiteloos met zich meekrijgt.

Hoe behoud ik mijn personeel?

We merken in onze gesprekken met ondernemers dat het vinden van (goede) nieuwe medewerkers een belangrijk thema is. Het werven van nieuwe medewerkers heeft echter weinig zin als de achterdeur wagenwijd openstaat. Met deze krappe arbeidsmarkt is het extra belangrijk je huidige medewerkers te behouden. Hoe doe je dat?

Waarom je je rol als stuurman nooit mag uitbesteden aan een businesscoach

Een businesscoach met quick fix is aantrekkelijk voor drukke ondernemers. Maar zorgt er ook voor dat er achteraf puin geruimd moet worden. Wat werkt beter?

Werken met millennials: 5 tips voor ondernemers

Groeiende bedrijven hebben veel met millennials te maken. Wat kenmerkt millennials? Hoe richt je je organisatie zo in, dat je hun potentieel maximaal benut?

Gezond groeien als bedrijf: eerst pionieren, dan professionaliseren

Aanvankelijk ben je als bedrijf vooral aan het pionieren. Na de eerste worstelingen volgt de Funfase, waarin je veel verkoopt en alles leuk is. Groeit je bedrijf snel, dan ga je professionaliseren. Stel jezelf daarbij de juiste vragen.

Groeipijn? Een effectief middel vind je met de juiste diagnose

Ambitieuze ondernemers willen vaak ver en snel. De valkuil daarbij is een ondoordachte aanpak. Brandjes blussen, met snelle oplossingen. Een complex groeiprobleem los je daarmee niet op. Die brandjes smeulen na en veranderen in een groot vuur. Hoe moet het wel?

De mythe van snelle stappenplannen bij groeistuipen

Jouw succes staat of valt met het kiezen van die oplossing die je onderneming helpt om groeistuipen effectief het hoofd te bieden. Maar hoe vind je die?

Ben jij wel veilig?

Als jij je bedrijf wilt laten groeien heb je alle durf, creativiteit en daadkracht nodig. Die ontketen je alleen met een veilige cultuur. Lees hier hoe.

Wie snel wil gaat alleen, wie ver wil gaat samen

Vertragen om weer te kunnen versnellen, is een boodschap die ondernemers niet graag horen. Maar het is wel een cruciale boodschap, die wij brengen.

4 tips voor ondernemers om met stress om te gaan

We keken al naar de stressvolle uitdagingen die een groeiend bedrijf met zich meebrengt voor jouw medewerkers en hoe je als ondernemer daarmee omgaat. Deze keer kijken we naar jouw eigen stress. Daarbij kunnen deze tips helpen.

Succesvol leiden door los te laten

Veel ondernemers hebben moeite om taken over te dragen aan hun medewerkers. En dat terwijl ze zelf al veel te veel uren maken. Om succes te hebben, zullen ze los moeten laten. Situationeel leiderschap kan hierbij helpen.

Hoezo afgeleid?

Een nieuw WhatsApp berichtje, een mail of telefoontje van een klant, ongemerkt word je als ondernemer op een dag veelvuldig afgeleid. Als je continu wordt gestoord in je taken kost dat tijd… veel tijd. Een paar tips om dat te voorkomen.

Spreken is zilver, zwijgen is goud!

Herken je dat, een ‘ongemakkelijke’ stilte in een gesprek? Je hebt de neiging de stilte op te vullen. Terwijl stiltes juist een heel krachtig middel kunnen zijn om je gesprekken naar een kwalitatief hoger niveau te tillen. Hier lees je hoe.

5 tips om met een gestreste medewerker om te gaan

Je bedrijf groeit. Omzet en winst, maar ook werkdruk neemt toe. Op welke stresssignalen kun jij als ondernemer letten en welke valkuilen wil je vermijden.

Predictable Success: de laatste fase

De levenscyclus van een bedrijf is uitgebreid beschreven door Les McKeown in zijn boek Predictable Success. In dit blog diepen we de laatste fase uit: de fase van Predictable Succes.

Predictable Success: de alternatieve whitewaterfase

De levenscyclus van een bedrijf is uitgebreid beschreven door Les McKeown in zijn boek Predictable Success. In dit blog we de alternatieve Whitewaterfase uit.

Predictable Success: de whitewaterfase

De levenscyclus van een bedrijf is uitgebreid beschreven door Les McKeown in zijn boek Predictable Success. In dit blog diepen we de Whitewaterfase uit.

Predictable Success: Early Struggle en Funfase

De levenscyclus van een bedrijf is uitgebreid beschreven door Les McKeown in zijn boek Predictable Success. In dit blog diepen we de eerste twee fasen uit: de Early Struggle en de Funfase.

Predictable Success: bedrijfscyclus volgens Les McKeown

De levenscyclus van een bedrijf is uitgebreid beschreven door Les McKeown in zijn boek Predictable Success. In de komende blogs zullen we een aantal fases uitdiepen: de Early Struggle, de Funfase, de Whitewaterfase en de fase van Predictable Succes.

DISC – snel, grondig, praktisch en breed toepasbaar

Eén van de instrumenten die wij graag gebruiken tijdens onze trainingen en bij het begeleiden van teams en/of individuele medewerkers, is DISC.

Waarom gelukkige medewerkers beter presteren

We geloven dat we moeten werken om gelukkig te zijn, maar zou het kunnen dat de volgorde niet klopt? Shawn Achor draait de zaken graag om.

Waarom veranderen zo lastig kan zijn

Weten dat je iets beter anders kunt doen betekent nog niet dat je het ook meteen doet. Veranderen kost tijd en inspanning omdat hardnekkige, ingesleten patronen vaak in de weg zitten.

Ondernemende medewerkers? Creëer een feedback-cultuur

Veel mensen vinden feedback geven en ontvangen moeilijk en vermijden het daarom het liefst. Dat geldt niet alleen voor collega’s, maar ook voor leidinggevenden. Toch is er veel te winnen!

Ondernemende medewerkers? Stel vragen en luister

Laatst kwamen wij een treffende definitie tegen van communicatie: zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten.

Ondernemende medewerkers? Geef kwetsbaarheid ruimte

Een veelgehoorde wens bij ondernemers is dat hun medewerkers ondernemender moeten worden. Het begint met ruimte geven en kwetsbaarheid toelaten.

Vergroot de performance van jouw organisatie met sociale innovatie

Wie de performance van zijn of haar organisatie wil verbeteren, doet er verstandig aan om zich te verdiepen in sociale innovatie.

VPRO Tegenlicht: het einde van de manager

VPRO Tegenlicht zond 15 februari jl. een interessante documentaire uit in het kader van het nieuw organiseren van werk, getiteld ‘Het einde van de manager’.

Iedereen manager!

Creëer een krachtige randvoorwaarde die medewerkers prikkelt om het beste uit zichzelf te halen. Maak ze manager van hun eigen gedrag!

Dé kenmerken voor succesvol leiderschap?

Wat is succesvol leiderschap? Hebben succesvolle leiders bepaalde kenmerkende persoonlijke eigenschappen? En zo ja, welke zijn dat dan?

Organisatievernieuwing: minder is meer!

Als je dezelfde inspanning of investering in een korter tijdsbestek probeert te realiseren, nemen de voordelen ervan af. Wat bedoelt Freek Vermeulen hier precies mee?

Waarom goede leiders ervoor zorgen dat je je veilig voelt

Om goed op veranderingen in te kunnen spelen, dien je als organisatie open, flexibel, wendbaar én -niet te vergeten- veranderbereid te zijn. Maar, hoe doe je dat als organisatie?

Ingrediënten voor groei: eigenaarschap, zelfredzaamheid en zelfsturing

Als headson maken we ons sterk voor een werkklimaat met zoveel mogelijk eigenaarschap, zelfredzaamheid en zelfsturing. We leggen je uit waarom.

Gezag ontwikkelen door dienend leiderschap

Onlangs wees een relatie ons op een voordracht van Mathieu Weggeman op YouTube. Hij dacht dat we dit filmpje over gezag ontwikkelen door dienend leiderschap weleens heel inspirerend zouden kunnen vinden. En daar had hij gelijk in!

DRIVE, de verrassende waarheid over wat ons motiveert

Vanuit ons werk zijn wij zeer geïnteresseerd in wat mensen nu werkelijk motiveert. Ingezoomd op de werksetting: Wat maakt nu dat een medewerker doet wat hij doet?

Klaar voor de groei? Schrijf je in voor onze tweewekelijkse Groeitip en ontvang gratis het e-book ‘7 valkuilen die je zeker wilt vermijden als je onderneming groeit’.