Succesvol leiden door los te laten


Succesvol leiden door los te laten - headsonVeel ondernemers hebben moeite om taken over te dragen aan hun medewerkers. En dat terwijl ze zelf al veel te veel uren maken. Een dergelijke manier van werken is niet alleen frustrerend voor alle partijen, maar zorgt ook dat andere belangrijke zaken niet de tijd krijgen die ze verdienen. Om succes te hebben, zul je los moeten laten. Situationeel leiderschap kan je hierbij helpen.
 

Liever snel schakelen dan goed overdragen

 
Veel ondernemers zijn van vroeger uit gewend om snel te schakelen en vinden het lastig om – in hun rol als manager – goed af te stemmen met hun medewerkers. Zelf doen gaat nou eenmaal sneller dan uitleggen wat je verwacht. En als je het zelf doet gebeurt het ook nog precies op de manier die je zelf wilt. Bij een startend bedrijf kom je daar als ondernemer nog mee weg, maar als het aantal processen in je bedrijf toeneemt of als er meerdere teams actief zijn, is dat niet meer te doen. Hoeveel tomeloze ondernemersenergie je er ook insteekt.
 

‘Kunnen ze het wel…’

 
Hoe komt dit nu? Bijna alle ondernemers die wij spreken geven aan dat ze ervan overtuigd zijn dat ze de meeste taken zelf beter kunnen uitvoeren. Het feit dat je als ondernemer verantwoordelijk bent speelt daarbij een belangrijke rol. Het gevoel overheerst dat als je het zelf niet doet, dat er dan niets van terechtkomt. In de meeste gevallen is deze overtuiging het gevolg van een gezonde aanpakkersmentaliteit, gecombineerd met weinig vertrouwen in de capaciteiten van de medewerker.
 

…versus ‘ik weet niet wat je van me verwacht’

 
Medewerkers weten op hun beurt niet altijd wat er precies van ze verlangd wordt. Om niet dom over te komen durven ze vaak niet door te vragen. Hierdoor komen ze automatisch in de vicieuze cirkel terecht, waarbij hun werk door jou teruggepakt of verbeterd wordt. Ook aan de kant van de medewerker bewijst deze manier van werken dus dat jij het beter weet en beter kunt. Het gevolg is dat medewerkers hun initiatief verliezen en afwachtend worden. Iets waar jij als ondernemer natuurlijk van baalt. Het is een neerwaartse spiraal die jou als ondernemer en de groeiende onderneming de kop kan kosten.

 

Spelen met leiderschapsstijlen

 
Als je de theorie van het situationeel leiderschap (Blanchard) op deze situatie loslaat, kun je zien wat er in de praktijk fout gaat en – belangrijker nog – waar de winst te behalen is. Het model van situationeel leiderschap gaat uit van vier verschillende leiderschapsstijlen die inspelen op de taakbekwaamheid en kwaliteiten van je medewerkers. Door ‘te spelen’ met je leiderschapsstijl, stem je af op de taakbekwaamheid bij je medewerkers en vergroot je deze. Daarmee zal ook jouw vertrouwen groeien om taken aan hen over te laten.
 

Maak de stap naar situationeel leiderschap

 
Wil je aan de slag met situationeel leiderschap? Dit moet je doen:

  • Zet je medewerkers in op de taken waar ze goed in zijn en ontwikkel bij hen – indien mogelijk – de taken die minder goed gaan.
  • Neem de tijd voor een goede instructie en vraag of je medewerker die begrepen heeft.
  • Nodig hem/haar uit om vragen te stellen, waardoor duidelijk is wat er verwacht wordt en hij/zij zich veilig genoeg voelt om eigen initiatief te tonen.
  • Neem het niet over als het fout gaat, maar vertel wat je mist en hoe jij denkt dat het beter kan.

 

Meer grip door los te laten

 
Deze manier van werken kost je in eerste instantie meer tijd. Maar je zult zien dat je medewerkers in de loop van de tijd steeds zelfstandiger werken en het werk zo goed gaan doen dat jij weer tijd krijgt voor je echte passie: ondernemen!
 
Fred Bostdorp
 

Klaar voor de groei? Schrijf je in voor onze tweewekelijkse Groeitip en ontvang gratis het e-book ‘7 valkuilen die je zeker wilt vermijden als je onderneming groeit’.