VPRO Tegenlicht: het einde van de manager


Het einde van de managerVPRO Tegenlicht zond 15 februari jl. een interessante documentaire uit in het kader van het nieuw organiseren van werk, getiteld ‘Het einde van de manager’. Het is een hot item: alle managers weg. Kern van het verhaal: “De manager is een uitstervend beroep. We hebben geen managers meer nodig, want we kunnen het prima zelf regelen. Managers leveren geen bijdrage aan het eindresultaat. Waarom hebben we ze eigenlijk nog?”

Wij zijn een beetje eigenwijs en werken liever aan een positief geformuleerd doel in plaats van negatief. Daarom zeggen wij: “Niet: alle managers weg, maar: iedereen manager!” Medewerkers die alleen en samen met collega’s het werk managen, dat is iets om naar te streven nietwaar? Daar werken wij graag aan mee.

Heb je dan niemand meer nodig om het overzicht te houden? Dat zou kunnen. In elk geval een stuk minder. Maar dat is voor ons het uitgangspunt niet. Ons uitgangspunt is de vraag: “Hoe kun je ervoor zorgen dat je medewerkers ondernemender worden, meer vrijheid en verantwoordelijkheid kunnen krijgen?” Omdat meer vrijheid, ontwikkelingsmogelijkheden en zingeving in het werk namelijk leidt tot meer tevredenheid, betere motivatie, hogere betrokkenheid en minder verzuim. Kortom, tot gelukkiger medewerkers en betere bedrijfsresultaten. En ja, dat betekent ook minder controle en betutteling.

Kijk, daar worden wij nou enthousiast van!
 

Klaar voor de groei? Schrijf je in voor onze tweewekelijkse Groeitip en ontvang gratis het e-book ‘7 valkuilen die je zeker wilt vermijden als je onderneming groeit’.