Waarom gelukkige medewerkers beter presteren


Waarom gelukkige medewerkers beter presteren - headsonWe geloven dat we moeten werken om gelukkig te zijn, maar zou het kunnen dat de volgorde niet klopt? In deze snelle en onderhoudende talk van TEDxBloomington ‘The happiness advantage’ betoogt psycholoog Shawn Achor dat geluk feitelijk de inspiratiebron vormt van productiviteit. Onze vertaling: gelukkige medewerkers presteren beter.

Wat Achor betreft moeten we de formule voor geluk en succes omdraaien. Hij betoogt dat uit onderzoek blijkt dat slechts 25% van het succes in ons werk afhangt van ons IQ. 75% hangt af van ons optimisme, sociale ondersteuning en ons vermogen om stress te zien als een uitdaging en niet als een bedreiging.

Het werkt in ons brein dus precies andersom. Als we gelukkig zijn, worden we succesvoller. Een positief ingesteld brein doet onze intelligentie, creativiteit en energiepeil stijgen. Met een positief brein zijn wij 31% productiever dan met een negatief, neutraal of gestrest brein.

Lukt het ons om positief te worden in het heden, dan werkt ons brein succesvoller omdat we harder, sneller en intelligenter kunnen werken. Dat heeft te maken met dopamine, dat de meesten van ons wel kennen als het gelukshormoon. Dopamine maakt ons echter niet alleen gelukkig, het schakelt ook alle leergebieden in onze hersenen in die ons helpen om ons beter aan te passen aan de wereld.

Het verhaal van Achor is daarmee ook een pleidooi om te investeren in gelukkige medewerkers. Natuurlijk zijn jouw medewerkers zelf hoofdverantwoordelijk voor hun eigen geluk. Maar wat kun je als ondernemer, als leidinggevende, doen om het werkplezier van je medewerkers te verhogen? Om het optimisme in jouw organisatie te voeden? Om te stimuleren dat je medewerkers sociale ondersteuning ervaren van hun collega’s? Om stress te kunnen zien als uitdaging? Het betaalt zich terug in 31% meer productiviteit, stelt Achor. De moeite waard om over na te denken dus. Wat ook belangrijk is: alert zijn op medewerkers die merkbaar slecht in hun vel zitten en daarover in gesprek gaan.

Achor eindigt zijn betoog met vijf simpele tips hoe we ons geluk een boost kunnen geven.

 1. Schrijf elke dag 3 nieuwe dingen op waar je dankbaar voor bent.
  Hiermee leren we ons brein om de wereld te scannen op het positieve in plaats van het negatieve.
 2. Beschrijf elke dag een positieve ervaring van die dag in een dagboek.
  Zo kan ons brein de positieve ervaring nog een keer beleven.
 3. Doe aan lichaamsbeweging, train je lichaam.
  Daarmee leren we ons brein dat ons gedrag belangrijk is.
 4. Mediteer
  Zo leren we weer te focussen op één ding in plaats van continu te multitasken.
 5. Doe ‘random or conscious acts of kindness’.
  Achor vertelt bv. dat hij mensen vraagt om elke morgen bij het openen van hun mail een bericht te sturen naar iemand in hun netwerk en die persoon te bedanken of te prijzen.

Wie deze tips 21 dagen volhoudt, heeft zijn brein geleerd om optimistischer en succesvoller te werken. Een mooie uitdaging voor ons allemaal!

Bekijk hier het enthousiaste en zeer onderhoudende verhaal van Shawn Achor (klik op de tekstballon onder het beeld voor Nederlandse ondertiteling):

Klaar voor de groei? Schrijf je in voor onze tweewekelijkse Groeitip en ontvang gratis het e-book ‘7 valkuilen die je zeker wilt vermijden als je onderneming groeit’.